top of page
ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI ANA RENDER LUMIONSUZ.jpg
  • Proje Adı: Vaha

  • Proje yeri: Åžanlıurfa/Türkiye

  • Proje Yılı : 2021

  • Proje Türü : Kentsel Tasarım

Ekip

  • Hürcan Bayram

  • UÄŸur Güler

  • Ramazan Ersin

  • Ali Güzel

Danışman

  • Emre Can Yılmaz (Az-Uz Mimarlık)

Åžanlıurfa Sarayönü (Kızılay) Meydanı ve Kentsel Tasarım Yarışması

Vaha

Vaha, akarsuların arakesitinde oluÅŸan bir açık hava-kent rotasıdır. Deneyim ve günlük aktivite olmakla beraber, saatlik-mevsimsel zaman dilimi arasındaki deÄŸiÅŸkenlerin dahil olduÄŸu aktivitelerin bileÅŸkesidir.

​

Vaha, bir bütün saÄŸlayacak biçimde, karşılıklı olarak birbirine baÄŸlı kentsel öÄŸelerin oluÅŸturduÄŸu bir kentsel ölçek düzenidir. Bütüncül bir tavır olmanın ötesinde, yönlendirici bir kurguyla kentli-kent arasındaki iletiÅŸimi güçlendirmek, kullanıcının tarihi Åžanlıurfa sokaklarında gezme hissini mevsimsel stratejilerle desteklemek Vaha’nın temel prensibidir.


Kent dokusuna sahip çıkarak resesif bir tavır benimseyen Vaha, varlığını kendi oluÅŸturduÄŸu peyzajın içine gizlemektedir. Karakoyun deresinin ve geleneksel avlulu evlerin izleriyle... Alt kota yerleÅŸen mekanlar ve tanımlanan sergi-gölge rotası, dereden süregelen yeÅŸile eklemlenerek kendini yeÅŸille belli etmek isteyen bir dil benimsemektedir.


Derenin niteliÄŸini baÄŸlayıcı, dinamik ve dere çeperini bütünleÅŸtirici bir baÄŸlamda : farklı kullanıcılara, deÄŸiÅŸken zaman dilimlerinde, kültürel ve sosyal altyapıyı sunmaktadır. Dere-vaha arakesiti boyunca suyun izine eriÅŸen yeÅŸil dokuyu ve artırıp vaha içerisine sızarak bir denge yaratmaktadır.


Tarihi yerleÅŸimden gelen dokuyu sürdürebilmek maksadıyla yerel ve sürdürülebilir malzeme olan küfeki ve bazalt taÅŸları kullanılmıştır.


Öneri yapı, kentsel baÄŸlamda toplayan- yönlendiren bir su meydanı ve dere- tarihi doku iliÅŸkisini güçlendiren bir dinamik rotadan oluÅŸmaktadır. Çeperindeki dinamizmden etkilenen yapı, tanımlı-esnek fonksiyonları içinde barındırmaktadır. Ana meydan olan Su Meydanı, gündelik yaÅŸam ve sahne etkinlikleri tanımlamasından oluÅŸmuÅŸ ve zemin altında çözümlenmiÅŸtir. Su Meydanı’nı destekleyen iki meydandan biri olan DeÄŸiÅŸken aktivite meydanı, esnek-tanımlı bir meydan olup, günün-yılın farklı zaman dilimlerinde Ä°pek Palas Otel’in güneÅŸ-gölge unsurlarından faydalanan açık hava sergisi, açık kent sineması, kent sofrası etkinliklerinin yapıldığı bir meydana dönüÅŸmektedir. Su Meydanı’nı destekleyen diÄŸer bir meydan olan Karşılama Meydanı, yapının batı çeperine konumlanarak, kentliyle beraber Günbatısı rüzgarını içine alan ve yapı içine yönlendiren bir dinlence-geçici iÅŸlik meydanıdır. Karşılama Meydanı, gündelik kullanımın yanısıra, yapı içerisine yönlendiren bir atölyeye dönüÅŸürken, üretimlerini Sergi-Gölge rotasında sunduran bir baÅŸlangıç-paylaşım meydanına dönüÅŸmektedir.

 

ÅžANLIURFA RENDER lumionsuz.jpg
d4.jpg
200 plan.jpg
d1.jpg
d3.jpg
ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI ANA RENDER LUMIONSUZ.jpg
p2.jpg

Karşılama Meydanı

ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI_24 - Foto.jpg
ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI_25 - Foto.jpg
ÅžANLIURFA ANA GÄ°RÄ°Åž SERGÄ°.jpg
ÅžANLIURFA ANA GÄ°RÄ°Åž GÃœNLÃœK KULLANIM.jpg
ŞANLIURFA ANA GİRİŞ ATÖLYE.jpg
kesitler.jpg

Etkinlik Meydanı

ŞANLIURFA ETKİNLİK ALANI AÇIK HAVA SİNEMASI.jpg
ŞANLIURFA ETKİNLİK ALANI AÇIK HAVA SERGİ.jpg
ÅžANLIURFA ETKÄ°NLÄ°K ALANI KENT SOFRASI.jpg

Servis-Oturma Alanı

ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI_27 - Foto.jpg
ÅžANLIURFA KIZILAY MEYDANI_30 - Foto.jpg
bottom of page